Rasmus raket i regnet

4 augusti, 2023 | Nyhet

Regnet hade öst ner över Kalmar större delen av dagen, men när Martin Ingvarsson från Hässleholm klockan åtta på kvällen den 4 augusti 2008 blåste i gång matchen mellan serieledarna Kalmar FF och AIK, som låg sju poäng efter, hade det tillfälligt slutat strila från skyn.

Mikael Eklund, till vänster, gratulerar Rasmus Elm till en lika viktig som vacker fullträff i 3–2-matchen mot AIK 2008. Rasmus var inblandad i samtliga Kalmar FF:s mål denna höstkulna augustikväll.

Som vanligt var det blåsigt också på Fredriksskans. Att Kalmar FF spelade i motvind märktes dock inte i matchinledningen. AIK:s vänsterback Patrik Bojent, med förflutet i Öster (se fotnot), drog en rensning rakt i magen på Rasmus Elm, som lyckades peta fram bollen mot mål. Där kom brorsan David farande, fläkte fram en lång tå och petade in 1–0 redan efter 57 sekunders spel.

David Elm passar på att ägna sig lite åt publiken också medan kompisarnas kramkalas efter hans tidiga mål fortsätter.

Men bara en kvart senare hade en dimmig David rullats ut med bårbilen efter att ha skallat ihop med Nils-Eric Johansson. Och AIK:s blixtsnabbe anfallare Saihou Jagne hade runnit igenom två gånger med mål som följd – andra gången när KFF bara var tio man på planen, eftersom Abiola Dauda inte hunnits byta in i Davids ställe ännu.

David Elm tvingas avbryta matchen redan efter en kvart.

KFF spelade inte alls bra och försvaret hade svårt att hänga med Jagne och förre – och blivande – KFF-anfallaren Daniel Mendes, men hemmalaget var ändå konstant farligt på inlägg och fasta situationer.

I 38:e minuten slog Rasmus in en boll i straffområdet som David Elms ersättare Abiola Dauda nådde högst på i kamp med Markus Jonsson, en annan gammal Österback. Bollen hamnade hos skytteligaledaren Patrik Ingelsten som drog till direkt. 2–2-målet var hans tolfte för året.

Patrik Ingelsten jublar efter att ha kvitterat till 2–2.

I pausen började det regna rejält igen och vinden tilltog ännu mer. Men nu hade KFF  den i ryggen. I 51:a minuten tog Rasmus Elm hand om en frispark på vänsterkanten, bortåt 30 meter från mål. Och så drog han till, en stenhård, skruvad boll som AIK-målvakten Nicklas Bergh inte ens var nära att nå. Målet avgjorde matchen och var Rasmus allra första på frispark i Allsvenskan.

Publik: 6 510

KFF: Petter Wastå – Arthur Sorin, Marcus Lindberg (Joachim Lantz 81), Patrik Rosengren, Mikael Eklund,

Rasmus Elm, Henrik Rydström, Viktor Elm, Patrik Ingelsten, David Elm (Abiola Dauda 18), Stefan Larsson (Daniel Sobralense 80) Tränare: Nanne Bergstrand

AIK: Nicklas Bergh – Markus Jonsson, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson, Patrik Bojent* (Kevin Walker 75), Kenny Pavey, Jorge Ortiz, Ivan Obolo, Bojan Djordjic (Jorge Anchén 75), Saihou Jagne (Miran Burgic 80), Daniel Mendes Tränare: Rikard Norling

*Fotnot: Patrik Bojent, som tidigare hette Karlsson, spelade totalt 14 seriematcher mot Kalmar FF för tre olika klubbar: Öster, Gefle och AIK. Inte en enda gång fick han vara med om att vinna över KFF – hans facit stannade på tio förluster och fyra oavgjorda matcher.