Fábio Augusto – stjärna i både Brasilien och Sverige

11 augusti, 2023 | Nyhet

bio Augusto de Castro Carvalho är den ende av Allsvenskans alla brassar – varav 28 spelat för Kalmar FF – som var ett välkänt hemma i Brasilien redan vid sin ankomst till Sverige.

Fábio Augusto – mytomspunnen Kalmar FF-legendar.
Foto: Karl Nilsson/Östra Småland

Ett faktum som understryks av vad Ari Ferreira, hans landsman och lagkamrat i Kalmar FF, berättade i en intervju i Östra Småland (den 28 oktober 2006). Ari inskärpte att det han sa var på största allvar och inte några tomma artighetsfraser:

– När jag var yngre höll jag på Flamengo och Fábio var lite av stjärna i den klubben då. Han var min stora idol och att få komma hit till Sverige och träffa honom och få spela tillsammans med honom var riktigt, riktigt stort!

Året efter blev Djurgårdens Enrico intervjuad i Expressen (den 7 juli 2007):

Vem är den tuffaste spelaren att möta?

– Fábio Augusto. Han är som ett monster! svarade den lille brassen.

– Jag frågade honom vad jag skulle äta för att också bli ett monster, men han svarade att det bara handlar om ”power”.

Nej, Allsvenskan förstod nog aldrig riktigt vad som drabbat den när den självmedvetne brassestjärnan damp ner i lilla Kalmar inför säsongen 2004. En sydamerikansk storspelare som var något helt annat än de halvfigurer från utlandet som brukar utnämnas till internationella stjärnor så fort de passerat den svenska gränsen.

Fábio gjorde stor nytta för Kalmar FF, inte minst mentalt. För honom var KFF självklart alltid favorit i alla sammanhang, helt enkelt eftersom man hade Fábio Augusto i laguppställningen. Han kom att spela totalt 50 allsvenska matcher för Kalmar FF 2004–2007 och gjorde åtta mål.

En svår skada förstörde 2006 och det blev ingen ordning året efter heller. KFF mörkade dessutom han blivit avstängd av FIFA efter en tvist med sin förre agent. Nya skador tillstötte och när han frisknat till och nedlåtit sig till att spela en B-lagsmatch men ändå inte fick plats i startelvan, rymde han hem över Atlanten. Men att han ångrade sin brådstörtade hemresa var tydligt när man läste Lasse Johanssons fina reportage om sin gamle lagkamrat som han hälsat på i Brasilien:

Lasse Johansson redovisade sitt möte med Fábio Augusto i Östra Småland den 10 januari  2009. Mannen med blå mössa, stor mustasch och bar överkropp är  för övrigt Fábios kompis Roberto Rivelino, en av fotbollshistoriens mest fruktade frisparksskyttar, världsmästare 1970 och VM-spelare även 1974 och 1978.

Och inte var det någon spelad stolthet han gav uttryck för i den här videosnutten han gjorde åt Kalmar FF sedan det bestämts att hans bild skulle pryda 2016 års årskort på Guldfågeln Arena.

https://www.facebook.com/watch/?v=951601098221531

Offside ägnade tolv sidor åt Fábio Augusto i 2013 års första nummer. Här är de båda första.

Här nedanför följer ett kronologiskt ordnat bildsvep över Fábios tid i Kalmar FF, följt av en förteckning över alla brasilianare som spelat seriematcher för KFF. Missa för allt i världen inte heller Henrik Brandão Jönssons och fotografen Douglas Engles fantastiska reportage om Fábio Augusto i fotbollsmagasinet Offside nr 1/2013. Den som inte har pappersutgåvan tillgänglig kan på generösa villkor ta del av såväl text som bilder på Offsides webbplats.

5 februari 2004. Fábio Augusto, Dedé och César Santin presenteras på presskonferens.
Foto: Karl Nilsson/Östra Småland
7 februari 2004. En internmatch 2×30 minuter på förminskad plan lockar uppåt 700 personer till Fredriksskans konstgräsplan.
Foto: Frida Alexandersson/Östra Småland
21 februari 2004. Var har vi hamnat egentligen? Fábio och César spanar in sina lagkamrater som vinner med 5–0 över Jönköpings Södra. Dagen efter spelar de själva mot IFK Värnamo – som vinner med 2–1…
Foto: Frida Alexandersson/Östra Småland
28 mars 2004. Genrep mot Öster i Loverslund. Fábio fixar straff i närkamp med målvakten Björn Stringheim. Lasse Johansson bränner den, men KFF vinner ändå med 4–1.
Foto: Mattias Johansson/Östra Småland
4 april 2004. Den allsvenska premiären hemma mot IFK Göteborg slutar 0–0. Det blir inte kärlek vid första ögonkastet mellan den tuffe brassen och den svenska domarkåren. Första gula kortet inhöstas redan efter 19 minuter. Henrik Rydström vädjar för sin brasilianske lagkamrat hos rättskiparen Daniel Stålhammar, uppenbarligen utan att få gehör. Domarna lät korten hagla över Kalmarbrassarna under ett par år och för många – inte enbart KFF-supportrar – var det helt omöjligt att undvika intrycket att de bedömdes efter en annan måttstock än andra spelare. 
Foto: Tomas Königsson/Östra Småland
3 oktober 2004. Hjälten blir buse. Fábio har tröttnat på MFF:s Joseph Elanga och bestämt sig för att göra slarvsylta av honom. Tack och lov hänger sig kapten Rydström i hans axlar och Fábio lyckas inte komma åt sitt tilltänkta offer. Efteråt ska han ha sagt till Rydström att ”Hade jag inte fått kramp i bägge vaderna hade du aldrig kunnat hålla mig”… Trots numerärt underläge i en halvtimme kunde KFF utan problem vinna med 1–0.
Foto: Mattias Johansson/Östra Småland
23 september 2004. Fábio är i högform och överlägset bäst på plan. Helsingborgs David Ljung har inte en chans att få stopp på honom. Kalmar FF lyckas med allt – utom att göra mål… Det gör inte HIF heller: 0–0.
Foto: Mattias Johansson/Östra Småland
3 oktober 2004. Fábio Augusto har gett Kalmar FF ledningen med 1–0 hemma mot serieledarna och blivande mästarna från Malmö. Lasse Johansson kramar om hjälten.
Foto: Mattias Johansson/Östra Småland
3 oktober 2004. Hjälten blir buse. Fábio har tröttnat på MFF:s Joseph Elanga och bestämt sig för att göra slarvsylta av honom. Tack och lov hänger sig kapten Rydström i hans axlar och Fábio lyckas inte komma åt sitt tilltänkta offer. Efteråt ska han ha sagt till Rydström att ”Hade jag inte fått kramp i bägge vaderna hade du aldrig kunnat hålla mig”… Trots numerärt underläge i en halvtimme kunde KFF utan problem vinna med 1–0.
Foto: Mattias Johansson/Östra Småland
10 april 2005. I sina nya gyllene skor gör Fábio matchens enda mål på Gefle i 66:e minuten av säsongspremiären. Tio minuter senare lämnar han planen på grund av skoskav.
Foto: Mattias Johansson/Östra Småland

25 april 2005. Det med skräckblandad förtjusning emotsedda mötet mellan hårdingarna Stig Tøfting i Häcken och Fábio Augusto i KFF avlöper utan några incidenter. Det gör själva matchen också, åtminstone ur Kalmarsynpunkt: KFF vinner med 2–0.
Foto: Mattias Johansson/Östra Småland
9 maj 2005. Fábio valsar runt med Blåvitts Hjálmar Jónsson, men bollen vägrar dansa in i nät: 0–0.
Foto: Mattias Johansson/Östra Småland
18 juli 2005. Elfsborgskaptenen Johan Sjöberg försöker desperat hejda Kalmarbrassen som elegant undviker tacklingen och redan är inriktad på nästa moment. Matchen slutar 1–1.
Foto: Mattias Johansson/Östra Småland
6 augusti 2005. Ännu ett möte mellan två legendarer. Fábio Augusto håller undan för MFF:s Jari Litmanen, men Malmö håller undan för KFF och vinner, 0–2.
Foto: Johanna Berglund/Östra Småland
2 oktober 2005. Hammarbys Fredrik Stoor hade blivit rejält uppsnurrad av både Fábio Augusto och César Santin i en cupmatch på Fredriksskans våren 2005 och den blivande landslagsbacken befann sig i påtagligt mentalt underläge redan från början i den här matchen. Suleyman Sleyman tvingas konstatera att brassen inte besväras nämnvärt av Stoors uppvaktning. KFF vinner med 3–0 sedan Fábio själv krutat in tvåan.
Foto: Peter Tinnert//Östra Småland
23 oktober 2005. Halmstadsmålvakten Conny Johansson lyckas tippa Fábios frispark i stolpen, men Patrik Rosengren, av alla människor, håller sig framme och slår in bollen. KFF vinner med 2–0, slutar trea i Allsvenskan och tar medalj för första gången på 20 år.
Foto: Tomas Königsson/Östra Småland
10 november 2005. Fábio härjar med Brøndbyförsvaret i Royal League, KFF:s första tävlingsmatch mot internationellt motstånd sedan 1986. Det slutade 1–1 sedan danskarna lite snöpligt lyckats kvittera i 87:e minuten.
Foto: Peter Tinnert/Östra Småland
27 november 2005. Fábio går omkull i Lillestrøms straffområde, men danske domaren Mikael Svendsen tycker inte att Christoffer Anderssons tackling är något att blåsa straff för. Lillestrøm vinner, 0–2.
Foto: Mattias Johansson/Östra Småland
11 december 2005. FC Köpenhamns råskinn Bo Svensson – direkt efter den här Royal Leaguematchen exporterad till Borussia Mönchengladbach och numera tränare i Mainz – har fått det mindre begåvade infallet att börja tjafsa med allsvenskans störste tuffing. Lasse Johansson i mitten och Patrik Rosengren till höger försöker förmå Svensson att inse det lönlösa i ett sådant tilltag, medan FCK:s Lars Jacobsen, till vänster, smått förskräckt betraktar Kalmarbrassen. KFF vinner med 1–0, målet av César Santin.
Foto: Royal League – Rickard Nilsson/Bildbyrån
16 februari 2006. Fábio gratuleras till att ha skickat in en veritabel bomb från åtminstone 25 meter borta mot FC København, ett mål som både vi som var på plats på läktarna och han själv håller mycket högt. Matchen slutade 1–1.
Foto: Royal League – Pressefotograf Per Kjærbye
20 april 2006. Så var det dags igen… Hemma mot Djurgården kommer Fábios fjärde och sista röda kort under hans KFF-tid. Det var för övrigt följden av minst en grov felbedömning av domare Peter Fröjdfeldt. Fábio hade först blivit helt obegripligt varnad i en situation där Fredrik Petersson rätteligen skulle haft frispark! Sedan får han gult kort för andra gången sedan han brakat in i Mathias Concha som gått in framför brassen för att kunna gå omkull på ett sätt som Fröjdfeldt fann trovärdigt.
Foto: Karl Nilsson/Östra Småland
22 januari 2007. Fábio Augusto biter ihop och ger sig i kast med den svenska försäsongsträningen.
Foto: Karl Nilsson/Östra Småland
15 april 2007. Fábio gör sitt sista mål för KFF när han dundrar in 1–1 hemma mot Brommapojkarna med den säsongens häftigaste allsvenska frispark. Joakim Runnemo i muren vågar inte titta på.
Foto: Tomas Königsson/Östra Småland
27 juni 2007. Suck och stön… Fábio Augusto i sitt allra sista framträdande i KFF-tröjan, en reservlagsmatch mot Trelleborg som KFF vann med 4–2.
Foto: Ulrika Bergström/Östra Småland
”Kalmar är en sådan plats som man åker till för att skriva tjocka böcker”, konstaterade Fábio Augusto en gång. Men hans egen tid i stan liknade mer en actionfilm, både på och utanför planen. KFF-fansen glömmer honom aldrig.
Foto: Mattias Johansson/Östra Småland

ALLA KALMAR FF:S BRASSAR

Totalt har 29 brasilianska fotbollsspelare representerat Kalmar FF i seriematcher sedan 2002, varav 28 i Allsvenskan. Här hela listan (hör gärna av dig med kompletteringar om jag skulle ha missat någon):

Alysson

Daniel Mendes

Dudu (spelade enbart i Superettan)

Dedé

Fábio Augusto

César Santin

Diogo

Ari Ferreira

Thiago Matos

Ricardo Santos

Givaldo

Thiago Oliveira

Daniel Sobralense

Marcel Sacramento

Lourival Assis

Leandro Rodrigues

Reinaldo

Jael

Douglas Vieira

Pedro Henrique

Ismael

Romário [Pereira Sipião] (som spelat i KFF sedan 2013)

Romário Rodrigues

Jajá

Nixon

Hiago

Rafinha

Maxwell

Ricardo Friedrich

Ytterligare några brassar har spelat tränings- eller reservlagsmatcher för KFF, till exempel Marcelo Vitoriana. Han blev matchvinnare genom att göra 2–1-målet i en vänskapsmatch mot Kosovos då fortfarande inofficiella landslag sommaren 2009.

Renan och Itacaré är ytterligare två av flera förhoppningsfulla brassar som inte kom längre än till provspel för KFF. I en reservlagsmatch sommaren 2007 på bortaplan mot Malmö FF, som KFF vann med 3–0, gjorde Itacaré två mål (det tredje kom på straff genom Erik Israelsson). Men något kontrakt blev det ändå inte.

Bearbetad och utvidgad version av text som var publicerad i Östra Småland den 16 april 2009.

© Klas Palmqvist

Mobil: 073-071 80 20

E-post: unionberlin@hotmail.com

MER KFF-HISTORIA:

ttps://kalmarff.se/kalmar-ffs-forsta-riktiga-stormatch/

Annons